- KSOW 2014-2020
- Plan Działania KSOW na lata 2014-2020
- Operacje Partnerów KSOW 2020
- Operacje Partnerów KSOW 2019
- Operacje Partnerów KSOW 2018
- Operacje Partnerów KSOW 2017
- Publikacje
- --------------
- KSOW 2007-2013
- Agroturystyka
- Szkoła Liderek
- Wielkopolska Odnowa Wsi
- Leader 2007-2013
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Dożynki Prezydenckie w Spale
W dniach 20-21 września, Spała - miasteczko w województwie łódzkim, zamieniło się w ogólnopolskie wydarzenie będące podziękowaniem za całoroczny trud rolników i owocne plony. Na wyjątkowość tegorocznej imprezy duży wpływ miała dwudziesta piąta rocznica pierwszych wolnych wyborów oraz dziesiąta rocznica członkostwa Polski w Unii Europejskiej.
Przed uroczystą mszą świętą w Kaplicy Polowej AK, w centrum Spały, Para Prezydencka posadziła Dąb Wolności m.in. w towarzystwie Pani Hanny Mościckiej, stryjecznej wnuczki Prezydenta Ignacego Mościckiego, który w 1927 roku zorganizował po raz pierwszy dożynki w Spale. Podczas prezydentury Aleksandra Kwaśniewskiego impreza została reaktywowana, a pielęgnowana i rozwijana przez Prezydenta Bronisława Komorowskiego. Dożynki stanowią ważne wydarzenie w kalendarzu rolników, organizacji rolniczych, samorządów i wszystkich osób, którym bliski jest rozwój polskiego rolnictwa.
Samorząd Województwa Wielkopolskiego był organizatorem, największego, regionalnego stoiska informacyjno-promocyjnego w „Miasteczku Regionów”. Wielkopolskie stoisko tradycyjnie już zostało wykonane w całości z wikliny przez plecionkarzy z Nowego Tomyśla i cieszyło się olbrzymim zainteresowaniem wśród uczestników Dożynek.
Wyjątkowe i barwne stoisko kusiło zapachem świeżo pieczonego chleba i bułeczek, wędlin produkowanych według tradycyjnych, najlepszych receptur, nabiału, którego smak wielu przypominał czas dzieciństwa i kuchnię naszych mam i babć.
Nie zabrakło znakomitych owoców i ich przetworów. Na wielkopolskich ladach królowały soki, powidła, dżemy, przeciery – wyprodukowane w gospodarstwach agroturystycznych i małych przetwórniach naszego Regionu.
Podczas Dożynek zwiedzający mieli możliwość degustacji przygotowywanych przez wielkopolskich kucharzy potraw, których bazę stanowią polskie warzywa i tradycyjne receptury. A o ich jakości i walorach smakowych najlepiej świadczą nieustające kolejki i brak wolnych miejsc przy specjalnie przygotowanych stołach.
- Z ogromną przyjemnością powitałem Gospodarzy Dożynek, Pana Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego oraz Pierwszą Damę Panią Annę Komorowską, częstując tym co Wielkopolska ma najlepsze - plonami i efektami pracy naszych rolników, gospodarzy i przetwórców – mówi Pan Tomasz Bugajski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego. - Para Prezydencka spędziła czas w niezwykle przyjaznej i miłej atmosferze, na rozmowach dotyczących rozwoju i wyzwań stojących przed naszym Regionem także w nowej perspektywie finansowej. Nie zabrakło wspólnego, pamiątkowego zdjęcia z samorządowcami, przedstawicielami firm i lokalnych grup działania prezentującymi na naszym stoisku dorobek kulinarny i kulturowy Wielkopolski – dodał Pan Tomasz Bugajski.
Tradycyjnie, nie mogło zabraknąć również występów naszych zespołów. Zarówno na dożynkowych scenach jak i na stoisku promocyjnym Wielkopolski występowały zespoły i artyści: Mażoretki „MIRAŻ” z Wronek, znana już w Spale folkowa „Kapela z Orliczka” oraz wielopokoleniowy Zespół Pieśni i Tańca „LUSOWIACY”. Drugi rok z rzędu ceremoniał dożynkowy z udziałem Pary Prezydenckiej zaprezentował Zespół Pieśni i Tańca „Łany” z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
W „Alei Twórców” można było zapoznać się z magią ginących tradycji i zawodów m.in. rzeźbiarza z Ostrorogu - Eugeniusza Tacika, snującego także opowieści o życiu na wielkopolskiej wsi, pracą kowala - Zdzisława Kempy, który pieczołowicie wykuwał z żelaza różne nietuzinkowe przedmioty. Miłym akcentem były dwie urocze panie – Grażyna Wójciak i Agnieszka Rubik – zafascynowane bogactwem kulturowym Wielkopolski, zainspirowane do twórczego wykorzystywania regionalnych motywów dekoracyjnych na ręcznie malowanej porcelanie.
Wielkopolska – jako jedyny samorząd – zaangażowała się również w „Krainę Zabaw dla Dzieci”, w ramach której maluchy mogły rozwijać swoje umiejętności i próbować swoich sił w różnych „dyscyplinach”. Przeprowadzono także warsztaty i konkursy związane m.in. z wypiekiem tradycyjnego chleba na zakwasie, własnoręcznym przygotowaniem kotylionów dożynkowych czy malowaniem regionalnych motywów na ceramicznych talerzach (na zdjęciu).
Wieniec województwa wielkopolskiego (na zdjęciu), przygotowany przez Państwa Marię i Piotra Barańczaków z rodziną, mieszkających we wsi Trzemeszno w Gminie Rozdrażew w powiecie krotoszyńskim zajął drugie miejsce w tegorocznym Konkursie o nagrodę Prezydenta RP na „Najładniejszy wieniec dożynkowy”, organizowanym przez Kancelarię Prezydenta RP oraz Starostwo Powiatowe w Tomaszowie Mazowieckim dla wszystkich województw, natomiast honorowym gościem była Anna Komorowska.
- Z ogromną radością, reprezentuję Region nowoczesny, czerpiący z bogatych tradycji wielkopolskiej wsi. Z dumą patrzę na Wielkopolan, którzy każdego dnia przyczyniają się rozwoju i wzrostu zamożności naszej małej ojczyzny – mówi Tomasz Bugajski.
Po raz kolejny prezentacja Województwa Wielkopolskiego wzbudzała ogromne zainteresowanie wśród gości dożynkowych jak i mieszkańców regionu łódzkiego.
Jednocześnie informujemy, że wykorzystanie do publikacji artykułów umieszczanych na stronach Wielkopolskiego Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich określone są w ustawie o Prawie Prasowym oraz Ustawie z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 1994 r. Nr 24, poz. 83).
Proszę o informację zwrotną dotyczącą wykorzystania tekstu: bartosz.zielonacki@umww.pl
FOT. Od lewej: Prezydent RP Bronisław Komorowski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego Tomasz Bugajski, Emilia Dunal – Dyrektor Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich FOT: SR KSOW
FOT. Warsztaty dla dzieci – ręczne malowanie na porcelanie. FOT: SR KSOW
FOT. Wieniec dożynkowy Województwa Wielkopolskiego zdobył drugie miejsce w Konkursie o nagrodę Prezydenta RP na „Najładniejszy wieniec dożynkowy” FOT: Mateusz Sieradzki