- KSOW 2014-2020
- Plan Działania KSOW na lata 2014-2020
- Operacje Partnerów KSOW 2020
- Operacje Partnerów KSOW 2019
- Operacje Partnerów KSOW 2018
- Operacje Partnerów KSOW 2017
- Publikacje
- --------------
- KSOW 2007-2013
- Agroturystyka
- Szkoła Liderek
- Wielkopolska Odnowa Wsi
- Leader 2007-2013
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Smak tradycji na Starym Rynku w Poznaniu
W dniach 14-17 sierpnia odbył się „Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku”. Impreza miała miejsce na Starym Rynku w Poznaniu. To już VIII edycja festiwalu organizowanego w samym sercu Wielkopolski, charakteryzującego się niesamowitym i niepowtarzalnym klimatem.
Festiwal na poznańskiej starówce zgromadził ludzi ceniących dobry smak i zdrową żywność. Na barwnie przystrojonych stoiskach, producenci dumnie prezentowali zarówno smaki własnych regionów, jak i Europy czy Świata. Koneserzy smaku i zapachu mogli cieszyć oczy i podniebienie kulinarnymi specjałami, takimi jak szare kluchy, wędzone i smażone ryby z Mazur, sery zagrodowe z Dolnego Śląska, Podhala i Podlasia, wiele wyśmienitych gatunków wędlin, a także tradycyjne nalewki, w tym wiele odmian słynnej benedyktynki, przygotowywanej przez opactwo Benedyktynów w Lubiniu.
Na stoiskach znaleźć można było także smakołyki z niemal wszystkich regionów Europy, w tym m.in. węgierskie wędliny, litewskie czarne chleby (w tym np. gatunek wypiekany na liściach tataraku), kindziuki, hiszpańskie oliwy, francuskie oliwki, suszone pomidory i ser halloumi z Cypru oraz wina.
Samorząd Województwa Wielkopolskiego po raz drugi był organizatorem „Strefy Smaku Wielkopolski”, w ramach której swoje naturalne produkty i potrawy oraz regionalne rękodzieło prezentowały Lokalne Grupy Działania wraz z producentami, przetwórcami i gospodarstwami agroturystycznymi z Wielkopolski.
Podobnie jak w zeszłym roku, oferta Samorządu Województwa Wielkopolskiego, przygotowana we współpracy z partnerami, przyciągnęła tłumy odwiedzających, a prawdziwa uczta zmysłów wzbogacona została dobrą muzyką, również na żywo.
Na stoisku LGD „Unia Nadwarciańska” można było spróbować różnego rodzaju świeżych miodów, w tym wielokwiatowego czy lipowego, a także cenionego przez znawców miódu gryczanego, pikantnego, spadziowego oraz rzepakowego. Dla najmłodszych przygotowano pokaz „Poznaj życie pszczół i doceń wartość ich Pracy!”, konkurs wiedzy w ramach pokazu „Pszczeli Raj” i pokaz zdjęć „Życie pszczół w obiektywie”. Każdy odwiedzający stoisko miał także możliwość przymierzenia odzieży pszczelarskiej.
Lokalna Grupa Działania „Gościnna Wielkopolska” przygotowała m.in. warsztaty dla dzieci „Magiczna podróż po Biskupiźnie”, na których najmłodsi uczyli się najpopularniejszego tańca biskupiańskiego „wiwata”. Na scenie głównej Festiwalu, pani Krystyna Drzażdżyńska zaprezentowała pokaz przygotowania potrawy z grzybów Shii-Take. „Przysmak jutrosiński” zainspirowany został klimatyczną i uroczą miejscowością w południowej Wielkopolsce – Jutrosinem. Potrawa ta na stałe wpisała się w atrakcję miasta – wymyślona przed czterema laty z okazji odwiedzin gości z Francji, a same grzyby Shii-Take wraz z grzybnią można było obejrzeć w Strefie Smaku Wielkopolski.
Dla młodych i starszych dzieci artystki z obszaru czarnkowsko-trzcianeckiego przygotowały warsztaty zdobienia zakładek do książek metodą scrapbookingu, metodą zdobienia albumów, kartek, notesów, zakładek do książek typowymi dla scrapbookiingu papierami ozdobnymi, wstążkami, cekinami, guzikami, koralikami oraz warsztaty dla dzieci z malowania talerzy biskwitowych (z surowej ceramiki).
Na stoisku LGD „Solidarni w Partnerstwie” można było m.in. skosztować witaminowych koktajli warzywno-owocowo-ziołowych oraz wyrobów charakterystycznych dla regionu - wędlin w cieście i Rogali Kasztelańskich.
„Kraina Trzech Rzek” przygotowała warsztaty z wypieku tradycyjnego wiejskiego chleba na zakwasie w wykonaniu Gospodarstwa Agroturystycznego „Pod Lipą” z Sycyna.
Z kolei oleje tłoczone na zimno, w tym wielkopolski olej rydzowy, lniany, budwigowy, z pestek dyni, z nasion wiesiołka, rzepakowy oraz olej z czarnuszki były ofertą „Doliny Samy”. Natomiast na stoisku LGD „Puszcza Notecka” można było degustować przetwory owocowo-warzywne z Międzychodu, firmy rodzinnej z dużymi tradycjami.
FOT. Strefa Smaku Wielkopolski
FOT. Warsztaty z malowania talerzy biskwitowych