- KSOW 2014-2020
- Plan Działania KSOW na lata 2014-2020
- Operacje Partnerów KSOW 2020
- Operacje Partnerów KSOW 2019
- Operacje Partnerów KSOW 2018
- Operacje Partnerów KSOW 2017
- Publikacje
- --------------
- KSOW 2007-2013
- Agroturystyka
- Szkoła Liderek
- Wielkopolska Odnowa Wsi
- Leader 2007-2013
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Dożynki Prezydenckie w Spale 2017
16 i 17 września 2017 roku odbyły się Dożynki Prezydenckie w Spale. Zgodnie z tradycją, województwa promowały bogactwo i różnorodność regionów, a także konkurowały o tytuł najładniejszego wieńca dożynkowego. Uroczystości zgromadziły przedstawicieli władz centralnych i regionalnych oraz rolników i reprezentantów środowisk wiejskich z całego kraju.
Stoisko przygotowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego, przy współpracy z Lokalną Grupą Działania Wspólnie dla przyszłości, tradycyjnie prezentowało walory turystyczne, kulturalne i kulinarne Wielkopolski. Lokalna Grupa Działania funkcjonująca na terenie powiatu pleszewskiego dzieliła się z gośćmi bogactwem regionu m.in. pomidorami, boczniakami świeżym pieczywem, dziczyzną oraz smażonym serem. Odwiedzający mogli również posmakować jabłek, gruszek i śliwek z wielkopolskich sadów.
Oficjalne uroczystości dożynkowe zostały zainaugurowane mszą świętą w Kaplicy Polowej Armii Krajowej. Następnie orszak dożynkowy prowadzony przez Parę Prezydencką przeniósł się na teren Centralnego Ośrodka Sportowego w Spalę do Miasteczka Regionów. Na głównej scenie obrzęd dożynkowy został zaprezentowany przez Państwowy Zespół Ludowy „Mazowsze”. Prezydent RP Andrzej Duda podziękował rolnikom za trud i poświęcenie dla ojczyzny.
Zgodnie z tradycją, niedzielne popołudnie prezydenckiej pary zarezerwowane jest na odwiedziny stoisk województw w Miasteczku Regionów. Na stoisku województwa wielkopolskiego Parę Prezydencką przyjął Zastępca Dyrektora Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Robert Mikołajczak oraz Przewodnicząca LGD Wspólnie dla Przyszłości Ewelina Fajka. Wizycie towarzyszył akompaniament Regionalnego Zespołu Pieśni i Tańca „Tursko”. Prezydent Andrzej Duda wraz z małżonką skosztowali regionalne produkty charakterystyczne dla wielkopolskiej wsi.
Każdego roku podczas Dożynek Prezydenckich w Spale odbywa się konkurs na najpiękniejszy wieniec dożynkowy. Komisja pod przewodnictwem dr Barbary Fedyszak-Radziejowskiej- doradcy Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, etnolog i socjolog oceniała wykonanie tradycyjnych wieńców pod względem zgodności z tradycją w zakresie kompozycji, formy materiału i techniki wykonania, różnorodności użytych do wykorzystania wieńca dożynkowego podstawowych materiałów naturalnych, walory estetyczne, ogólny wyraz artystyczny nawiązujący formą do tradycyjnych wieńców dożynkowych oraz sposób prezentacji wieńca w tym stroje grupy wieńcowej i występ artystyczny.
Wielkopolski wieniec dożynkowy zajął II miejsce w konkursie. Został wykonany przez Pana Piotra Barańczaka z Trzemeszna, zaprezentowany przy akompaniamencie Regionalnego Zespołu Pieśni i Tańca „Tursko”.
Zastępca Dyrektora Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Robert Mikołajczak podziękował członkom LGD Wspólne dla przyszłości za współpracę: - Takie wydarzenia przyczyniają się do promocji regionalnych produktów, a także kultury i tradycji wielkopolskiej wsi, zachęcając do podróży w nasze strony. Dlatego dziękuję Wam za wspólną pracę przy współtworzeniu stoiska województwa wielkopolskiego.
Organizacja stoiska województwa wielkopolskiego została sfinansowane ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 w ramach Programu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2016-2017 w roku 2017.